Sagu adalah butiran atau tepung yang diperoleh dari teras batang pohon sagu atau rumbia (Metroxylon sago Rottb.). Tepung sagu memiliki ciri fisik yang mirip dengan tepung tapioka. Dalam resep masakan, tepung sagu yang relatif sulit diperoleh sering diganti dengan tepung tapioka, meskipun keduanya sebenarnya berbeda. Sagu merupakan makanan pokok bagi masyarakat di Maluku dan Papua yang tinggal di pesisir. Sagu dimakan dalam bentuk papeda, semacam bubur, atau dalam bentuk-bentuk yang lain. Sagu sendiri dijual sebagai tepung curah maupun yang dipadatkan dan dikemas dengan daun pisang. Selain itu, saat ini sagu juga diolah menjadi mi dan mutiara.
Sebagai sumber karbohidrat, sagu memiliki keunikan karena diproduksi di daerah rawa-rawa (habitat alami rumbia). Kondisi ini memiliki keuntungan ekologis tersendiri, walaupun secara ekonomis kurang menguntungkan (menyulitkan distribusi).
resepi ini dipanggil : sagu gula melaka!
pernah dengar kan. sedap. nyumyy nyummyy!
jom buat. dah ada kat dapur? check senarai ni
- 1packet sagu mata ikan
- santan.[ alah setengah kelapa. then blend. ]
- 2helai daun pandan. simpulkan tau
- 2sudu tepung jagung
- 2sudu tepung gandum + sedikit air
- setengah sudu teh garam
- 4 senduk gula pasir[ ikut suka nak banyak mana ]
- 3 senduk gula melaka yang telah dihiris
- 5 gelas air
- 2 helai daun pandan
yess ade semua? good girl. now. jom masak
sagu tu bersihkan dan tos sampai kering. rebuskan dalam air samapai dia berwarna jernih. likat !
masukkan ke dalam acuan dan disimpan dalam peti sejuk
bubuh santan, garam dan daun pandan ke dalam periuk
tuangkan campuran tepung gandum ke dalam periuk berisi santan tadi. jerang atau masak di atas api sambil KACAU sampai mendidih. angkat dan sejukkan
masak semua bahan air gula sehingga mendidih. kemudian masukkan tepung jagung dan kacau sampai pekat. [ nak best sejukkan dulu ]
dah hampir siap. nak hidang just tuang air gula dan santan ke atas sagu. sebelum terlupa. sagu tu keluarkan dari acuannya dulu ye.
done!. jom makan !
1 comments:
Alamak!! Nmpk sedap sangat sagu tu
Uhuhu nnti nk try buat! yeah :D
Post a Comment